Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult kolozsvári szülők egy csoportja, miután a Kolozs megyei főtanfelügyelő visszautasította a képzőművészeti osztály beindítását az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban. A szülők szerint az eljárás diszkrimináló.

A panaszban azt állítják, hogy noha az osztály beindításához szükséges formai feltétel adott ? minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály beindításához, az apáczaisok pedig 16-an voltak ?, a tanfelügyelő válasza elutasító volt, miközben ugyanebben a tanévben három román tannyelvű osztályt jóváhagyott hasonló vagy alacsonyabb létszámmal. A kolozsvári Romulus Ladea Képzőművészeti Líceumban két V. osztály indulhatott 17, illetve 18 tanulóval, az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban pedig egy IV. osztály 12 tanulóval.

A szülők szerint Valentin Claudiu Cuibus  egyértelműen hátrányosan megkülönböztette a magyar gyerekeket, ami törvénybe ütközik. A maszol.ro korábban arról írt, hogy a főtanfelügyelő magánbeszélgetéseken többször kifejtette: a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladeába is. Ha ez így van, az egyértelmű rosszhiszeműségről árulkodik.