Niculina Ţînţar sepsiszentgyörgyi kultúraszervező kapta Kovászna megye Háromszék Kultúrájáért-díjat, amelyet tegnap Mihai Eminescu születésnapján a Román Kultúra Napján adtak át az Árkosi Kulturális Központban – közölte a Kovászna megyei önkormányzat. Tamás Sándor, megyei tanácselnök köszöntőjében hangsúlyozta: „a közösségek közti mély társadalmi beágyazódottságú feszültségek feloldásának a kultúra lehet a leghatékonyabb ellenszere”. Az elnök szerint a megye hálával tartozik Niculina Ţînţarnak fáradhatatlan kultúraszervezői munkájáért.

A kitüntetettet méltató Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a megye kultúrája szürke eminenciásának nevezte Niculina Ţînţart. A Háromszék Kultúrájáért-díjat 2013-ban alapította a megye önkormányzat által fenntartott Kovászna Megyei Művelődési Központ.

Az elismerést elsőként Szilágyi Zsolt tenor, 2014-ben Gazda József író, 2015-ben a Kosztándi képzőművész-házaspár, tavaly pedig Egyed Ákos történész vehette át.

Imreh Márton István, a művelődési központ vezetője rámutatott: eddig a Magyar Kultúra Napján adták át a díjat, ám a mostani alkalommal a választás érthető módon a román kultúra napjára esett.