Ismét nagy mennyiségű hó hullott az ország déli és délkeleti részén, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben. Ma reggel 6 óráig 400 járművet és 1000 személyt mentettek ki a hó fogságából a belügyminisztérium alárendeltségében működő mentőegységek. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, az Országos Készenléti Felügyelőség vezetője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a legtöbben Konstanca megyében szorultak segítségre. Jelen pillanatban a Belügyminisztérium 17500 alkalmazottja van terepen – tette hozzá az államtitkár.
Öt délkeleti megyében vörös jelzésű hóviharradó van érvényben. Az érintett megyék: Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomi?a és Călăra?i. Bukarestben és további 12 keleti, illetve délkeleti megyében sárga jelzésű hóviharradót bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a hatóságok lezárták a forgalom elől a Bukarestet Konstancával összekötő A2-es autópályát, továbbá a Bukarest és Ploiesti közötti A3-as pályát, valamint az Ovidiut Agigeával összekötő A4-es autópályát, ahol a hóvihar miatt nullára csökkent a látótávolság. Emellett reggel 7 órakor további 31 országútszakasz volt lezárva Konstanca, Tulcea, Ialomi?a, Brăila, Buzău, Ilfov és Prahova megyében.

Továbbra is gondok vannak a vasúti közlekedéssel. A Román Vasúttársaság ma délelőtt 99 járatot törölt. Az intézkedés a délkeleti országrészben közlekedő szerelvényeket illeti. Arra kérik az utasokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az esetleges menetrendváltozásokról a 021-9521-es telefonszámon, illetve az állomásokon.

Az időjárás a hajózásra is kihat: jégképződés miatt meghatározatlan időre betiltották a hajózást a Duna román?bolgár határszakaszán. Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a hajózási tilalom a Duna romániai szakaszának szinte teljes egészére vonatkozik a Vaskapu II vízi erőműtől Brăila városig. Ugynakkor ma délelőtt megnyitották az ország három Fekete-tengeri kikötőjét, a Midia-Năvodari, valamint Konstanca északi és déli kikötőjét, miután a szél sebessége csökkent és javultak a látási viszonyok.

Működnek Bukarest repülőterei is. Nem kellett járatokat törölni sem az otopeni nemzetközi, sem a băneasai repülőtéren. A frissen lehullott hó azonban fennakadásokat okozott a fővárosi tömegközlekedésben és az autós forgalomban, ugyanis a hóeltakarítással megbízott cégeknek nem sikerült az utakat megtisztítaniuk. Gabriela Firea főpolgármester arra kérte a bukarestieket, hogy ha lehetséges, legalább délig ne mozduljanak ki otthonról.