Korlátozta a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson a helyi vállalat, az E-Star CDR. A hírt nagyjából akkor jelentették be, amikor a meteorológusok figyelmeztettek, hogy az idei tél legfagyosabb éjszakájára kell készülni.

A társaság közleménye szerint a szolgáltatás várhatóan teljesen megszűnik, és ezért a felelősség a város „felelőtlen magatartását” terheli.

„A CDR a leállást követően a fűtési rendszer állagmegőrzéséről sem fog tudni gondoskodni. A keletkező esetleges károk (lopás, rongálás, elfagyás) tekintetében a CDR a felelősségét szintén kizárja” – olvasható a társaság közleményében.

Az MTI érdeklődésére Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere elmondta: a felek között azért alakult ki vita, mert az önkormányzat nem hagyta jóvá a szolgáltató által kért áremelést. A város decemberben úgy döntött, hogy visszaveszi a távhőszolgáltatást, azonban a közszolgáltatói törvény értelmében az E-Star még három hónapig, tehát március középéig köteles lenne biztosítani a szolgáltatást.

A polgármester szerint az E-Star azt próbálja most elérni, hogy az önkormányzat már a márciusi határidő előtt átvegye a szolgáltatást. Ha ezt a fűtés leállításával akarja kikényszeríteni, akkor – állítja a polgármester.

A polgármester azt mondta: ha a vállalat törvénysértő módon beszünteteti a szolgáltatást, a város tulajdonában lévő cég a legrövidebb időn belül átveszi a szolgáltatást, vagyis a város semmiképpen nem marad fűtés nélkül.