Kilencvenegy éves korában hétfőn meghalt Zygmunt Bauman lengyelországi születésű szociológus, filozófus, az elmúlt évtizedek európai szociológusainak egyik kiemelkedő egyénisége. Bauman az angliai Leedsben lévő otthonában, családja körében hunyt el ? közölte Anna Zejdler-Janiszewska filozófiaprofesszor, a Bauman család barátja.

A baloldali gondolkodó munkássága egyebek között kiterjedt a folyékony modernitás, a holokauszt, a fogyasztói társadalom és a globalizáció kutatására.

Több mint 50 könyvet írt, 1964-ben jelent meg a szociológia egyik alapműve, az Általános szociológia.

Az 1989-ben kiadott Modernitás és holokauszt című művében arról értekezik, hogyan lesz a félelem a modernitás elválaszthatatlan része. Bauman a zsidók tömeges elpusztítását a modernitás olyan pilléreire vezette vissza, mint az iparosodás és a racionalizált bürokrácia.

Bauman az 1990-es években bevezette a folyékony modernitás fogalmát, amely szerint a modern világ olyan állandó folyamatos változásban van, amelyben az egyén képtelen gyökeret verni. A folyékony modernitásban a társadalom nem képes biztonságot nyújtani az egyénnek, és emiatt összetörnek az identitások.

A varsói társadalomtudományi akadémián szociológiát, majd a varsói egyetemen filozófiát tanuló Bauman fiatal korában hithű kommunista volt, de az 1950-es években egyre inkább eltávolodott a marxizmustól. Az 1968-as lengyelországi antiszemita kampány késztette hazája elhagyására, előbb Izraelbe ment, majd Nagy-Britanniában telepedett le, és a Leedsi Egyetemen oktatott, amelynek professzor emeritusa volt.

Lengyelországban ellentmondásos személyiségként, egyesek a nemzet ellenségeként tartják számon. 2006-ban egy jobboldali történész által előásott dokumentumok szerint Bauman a sztálini éra idején tisztként szolgált egy belbiztonsági katonai szervezetben, amely segédkezett a rendszer ellenségeinek megölésében. Bauman nem tagadta, hogy 19 évesen az egységhez csatlakozott, de hibának nevezte azt, és mint mondta, csak irodai munkát látott el. Semmi bizonyítékot nem találtak arra, hogy bármi köze lett volna emberek meggyilkolásához.