Az Egyesült Államok feloldotta a titkosítást a hírszerzés anyagain az orosz hackertámadásokkal kapcsolatban. Már régóta hangoztatták, hogy az támadások Oroszországból indultak, amit Donald Trump még a nap során, január 6-án adott interjújában is tagadott.

Míg a megválasztott elnök “politikai boszorkányüldözésnek” nevezte az ügyet, a hírszerzés kiadott egy 15 oldalas tanulmányt, ami bizonyítja: Vlagyimir Putyin elnök támadó kampányt indított a 2016-os amerikai elnökválasztás ellen.

A tanulmány kimondja: “Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a 2016-os amerikai elnökválasztás elleni kampányt.

Oroszország célja az volt, hogy aláássa az amerikai demokratikus folyamatokba vetett bizalmat, rágalmazzák Hillary Clintont és csökkentsék a megválasztásának esélyét.”

A tanulmány részletezi, hogy hogyan vitték végig az oroszok a tervet, kezdve a Demokrata Pártkongresszus meghackelésével, amit a hírszerzés az orosz kormányhoz kötött, egészen a propaganda és álhírek terjesztéséig.

Már biztosan Trump az elnök

Közben a wasingtoni törvényhozás hitelesítette az elektorok szavazatait, amik megerősítették a republikánus párti Donald Trump győzelmét az elnökválasztáson. Néhány demokrata törvényhozó jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Ehhez viszont legalább egy szenátorra szükségük lesz. A beadványokról ugyanis csak akkor tárgyalnak, ha legalább egy felsőházi törvényhozó támogatja. A képviselőház és a szenátus demokrata tagjai szerint ez nem valószínű, de az orosz hackertámadások ügye felszíthatja a kedélyeket Trump ellen.