Mexikó-szerte tüntettek az üzemanyag árának jelentős emelkedése ellen, a tiltakozó megmozdulások több tucat benzinkút és üzlet kifosztásába torkollottak. Az emberek helyi idő szerint tegnap vonultak utcára, miután a kormány deregulációs intézkedése nyomán a hét végén 20 százalékkal drágult a benzin.

A legtöbb zavargás Mexikó, Michoacán és Hidalgo szövetségi államokban, valamint Mexikóvárosban volt. A hatóságok közlése szerint több mint 250 demonstrálót vettek őrizetbe fosztogatás és garázdaság miatt, és összesen 79 üzletet raboltak ki. A mexikói kormány kemény válaszlépést helyezett kilátásba a visszaélések miatt.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök védelmébe vette az üzemanyag árának emelését a növekvő világpiaci árakra hivatkozva. Az államfő szerint az üzemanyag ára hosszú távon ismét csökkenni fog, amennyiben beérik a mexikói kormány 2014-ben útnak indított k?olajipari reformja. Utóbbi keretében Nieto véget vetett az olajtermelés 76 éves állami monopóliumának és megnyitotta az ágazatot a külföldi cégek el?tt. A Pemex állami olajkonszern így elvesztette uralkodó helyzetét a benzin és a gázolaj eladása terén.