Sevil Shhaideh lesz a fejlesztési miniszter Sorin Grindeanu kormányában, egyúttal pedig kormányfő-helyettes is ? értesült az Antena 3 hírtelevízió. A Szociáldemokrata Párt elnöke korábban őt javasolta a miniszterelnöki tisztségre, de Klaus Iohannis államfő elutasította a jelölését.

Elemzők szerint a tartalékmegoldásként javasolt Grindeanu korántsem ellenőrizhető annyira, mint a családi barát, politikai tapasztalattal nem rendelkező Shhaideh lett volna. Fennáll a veszély, hogy idővel a kormányfő a fejére nő a pártelnöknek. Az erőviszonyok kulcsa az erőforrások elosztása: annak a befolyása nagyobb a pártban, aki kiszolgálja a klientúrát.

Elvileg ez a miniszterelnök. Csakhogy miközben a miniszterelnök-helyettes Sevil Shhaideh révén Dragneának továbbra is rálátása lesz a kormánybeli munkára, a fejlesztési miniszter Sevil Shhaideh révén rendelkezhet a pártklientúrának folyósított források fölött. Ennek jelentősége óriási, ha figyelembe vesszük, hogy az önkormányzatok elsöprő többsége még a működési költségeit sem képes saját forrásokból előteremteni.