Kedves hallgatóim, miután a múlt heti megállapításaim, ?jóslataim? a kormánytöbbségre és az RMDSZ helyzetére és lehetőségeire vonatkozóan teljes mértékben beváltak (amin természetesen nem csodálkozom), essék ma szó további részletekről ezzel kapcsolatban ? és egy hatalmas meglepetésről, amit több mint manővernek: politikai mestermunkának tartok.

Tegnap, szerdán kulcsfontosságú nap volt a romániai politikai életben: véglegesítődött a parlament személyi struktúrája, és megvan a javaslat a miniszterelnök személyére.

Ami talán a legfontosabb: az ország második embere, a szenátus elnöke továbbra is Calin Popescu Tariceanu, a román politika ritka úriembereinek egyike. Amellett igazi liberális, nem úgy, mint elcsámborgott haszonleső volt társai. Ne feledjük, hogy az államfő leváltása, akadályoztatása esetén a szenátus elnöke látja el (esetleg az előrehozott elnökválasztásig) az államfői teendőket.

A képviselőház elnöke a nagyobbik kormánypárt élén álló Liviu Dragnea, aki az évek során, de különösen az utóbbi időben sok mindenen átment, s vele kapcsolatban két dolog tagadhatatlan: az, hogy erős kézzel, de mégsem diktatórikusan irányítja alakulatát, és az, hogy az ellene lefolytatott per és meghozott terhelő ítélet erősen aggályos, véleményem szerint egyenesen politikailag konstruált volt.

Beszéljünk arról is, ha már itt tartunk, hogy mi a felállása az RMDSZ két parlamenti frakciójának, különösen miután képviseletünk jelentős mértékben megújult, kicserélődött, megfiatalodott. Az RMDSZ képviselői és szenátorai tegnap tették le az esküt, így hivatalosan is 21 képviselő és 9 szenátor képviseli a romániai magyar közösséget a parlamentben.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője Korodi Attila Hargita megyei képviselő, frakcióvezető-helyettesek Márton Árpád Sepsiszentgyörgyről és Szabó Ödön Nagyváradról; a frakció titkári teendőit az újonc Kulcsár Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezetének elnöke látja el. A szenátusi RMDSZ frakcióvezetője Cseke Attila Nagyváradról, frakcióvezető-helyettes a kézdivásárhelyi Fejér László Ödön. A szenátusi frakció titkári teendőit Novák Csaba Zoltán Maros megyei friss törvényhozó látja el.

Ezeket a konkrét tisztségeket jó lesz megjegyezni, és nem is nagyon nehéz; a felejthetetlenül meglepő dolog azonban akkor történt, amikor Liviu Dragnea, a választásokat toronymagasan megnyerő Szociáldemokrata Párt elnöke nevesítette a miniszterelnök-jelöltet. A világpolitikában hozzászokhattunk a nagyobbnál nagyobb meglepetésekhez (hogy messze menjünk, ott van ?mindjárt? Donald Trump, az egzotikus amerikai elnök), itthon azonban kevesen hitték, hogy ennyi újdonságot hoz magával a kijelölt személy. Az, hogy először lehet nő a miniszterelnök, hagyján (bár például Magyarország ?hagyományos? berendezkedésében, úgy értem, a politikai és az agyberendezésekben már ez nehezen képzelhető el), de nagyon kíváncsi volnék, hova teszi Európa, de legfőképpen a magyar kormány, hogy a hölgy ráadásul muszlim. A nagy hisztériás gyűlöletkampány eredményeképpen hajlamosak vagyunk minden muzulmánt ha nem is terroristának, de migránsnak vagy legalább migráns család sarjának elképzelni.

Nos, a PSD-ALDE jelöltje, a Victor Ponta kabinetjében már miniszterkedett Sevil Shhaideh tatár-török származású, muszlim vallású, és természetesen szociáldemokrata. A nevét máris Európa-szerte visszhangozza a média ? nem semmi egy szociáldemokratának, ráadásul hölgynek, ráadásul muszlimnak kormányfőnek lenni egy EU-tagországban. Ha nem látták, képzeljék el az ötvenes hölgyet, amint a parlamentben a Koránra téve a kezét teszi le az esküt. Utána esetleg próbálják elképzelni ugyanazt máshol.

Ha pedig nem megy, akkor legalább arra gondolni, hogy ugyanennek a balkáni országnak az elnöke német ajkú: egy szebeni szász. És hogy a fő titkosszolgálat vezetőjét Hellwignek hívják, az országos mentőszolgálat létrehozóját pedig Arafatnak. És hogy a román parlament alsóházában tizennyolc nemzeti kisebbség van képviselve.

Kedves hallgatóim, a hölgyet mindenki képzett és munkamániás szakembernek tartja, közgazdasági kibernetikát végzett, nem új neki a kormánymunka. Sokan mondják, hogy a kormányt mindenképpen Liviu Dragnea fogja irányítani, ahogyan a múlt heti jegyzetemben  is kifejtettem. És erre meg most is azt mondom, hogy ez így természetes, és egyáltalán nem szokatlan. Viszont képzeljék el, hogyha Traian Basescu nem ?irányította? volna Emil Bocot! Szerintem annál az irányításnál rosszabb semmi sem lehet.

Boldog ünnepeket, viszonthallásra az új évben.