Aláássák a román igazságszolgáltatás hitelét azok a nyilatkozatok, amelyekkel az RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Péter, valamint Kovács Sándor római-katolikus főesperes tett az ügyészséggel kapcsolatban, a marosvásárhelyi katolikus líceumért tartott novemberi tiltakozásokon ? állapította meg a Legfelső Bírói Tanács (CSM).

A testület szerint a magyar közösség két vezetője „egy sor vádat fogalmazott meg az ügyészséggel szemben, azt a meggyőződést terjesztve, hogy a vizsgálatok célja aláaknázni a romániai magyar nyelvű oktatást és ezzel együtt az egész romániai magyar közösséget”. Kovács Péter és Kovács Sándor kétségbe vonta a közvélemény előtt az ügyészek feddhetetlenségét, ártva az egész szakmai testület hitelének és csökkentve az állampolgárok igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmát – olvasható a közleményben.

Kovács Péter Facebook-oldalán furcsállta a bírói tanács megállapítását, hogy nyilatkozatával ? miszerint ne a DNA döntsön egy magyar iskola létjogosultságáról, rontotta az igazságszolgáltatás hitelét.