Az Alkotmánybíróság visszautasította az államfő óvását, és az alaptörvénnyel összeegyeztethetőnek nyilvánította azt a törvényt,  amely 102 illeték eltörléséről rendelkezik.

Az államfő november közepén támadta meg az alkotmánybíróságon a rádió- és tévéilleték, illetve további 101 nem adó jellegű illeték eltörléséről szóló törvényt.  Azt kifogásolta, hogy a tervezetet nem bocsátották közvitára, a parlament sürgősségi eljárással, mindössze két hét leforgása alatt fogadta el.

[FRISSÍTVE] Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy visszaküldi a parlamentnek megfontolásra a törvényt, és reméli, hogy a törvényhozás figyelembe veszi majd a civil társadalom felvetéseit. Az Active Watch és a Média Szervezetek Egyesülete közös közleményben tiltakozott a rádió- és tévéilletékek eltörlése ellen. Úgy vélték, a közszolgálati médiumok kormány általi finanszírozása egyet jelent a két intézmény politikai ellenőrzés alá helyezésével. Emlékeztettek, hogy a közmédiát a vezetőtanácsok kinevezésének és főleg leváltásának eljárásával már eddig is erőteljes ellenőrzés alatt tartották.