• Europarlamentarul László Tőkés a felicitat, într-un comunicat, Uniunea Democrată Maghiară din România pentru că „din punctul de vedere al politicii naţionale, a făcut o mutare dinspre Bucureşti spre Budapesta, dinspre partidele româneşti, spre FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat), iar datorită acestui pas a obţinut noi mandate în Parlamentul României”.
  • UDMR nu caută fotolii ministeriale şi funcţii, ci parteneri în Parlament pentru a pune în practică cele mai importante elemente din programul politic – a declarat ieri preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, după consultările cu şeful statului Klaus Iohannis. Delegaţia UDMR a fost compusă din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, Rozália Biró, şi preşedintele executiv al UDMR, Kovács Péter.
  • Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat aseara la consultarile cu preşedintele Klaus Iohannis că în ceea ce priveşte desemnarea premierului trebuie respectată legea referitoare la organizarea Guvernului. ‘Problema nu este dacă eu sunt de acord cu preşedintele, sunt de acord de altfel, dar trebuie să fiu de acord cu legea. Preşedintele este de acord cu legea’, a susţinut el. Kelemen Hunor a precizat că nu a avut discuţii cu alte formaţiuni pentru negocieri. Toate formaţiunile prezente ieri la consultările de la Palatul Cotroceni s-au pronunţat împotriva desemnării în fruntea guvernului a unei persoane condamnate penal.
  • Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cere conducerii PSD să nu coopteze UDMR la guvernare. Într-o scrisoare deschisă adresată, miercuri, preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, conducerea forumului îşi exprimă ‘îngrijorarea’ faţă de o astfel de perspectivă, arătând că viitoarea majoritate parlamentară nu are nevoie de sprijinul acestei formaţiuni.
  • In Cinemateca Eforie (Bucuresti) de la ora 19.00 are loc proiecţia filmului maghiar din 1988 Eldorado, dramă, color, 100 min., subtitrat în limba română. Regia ?i scenariul: Bereményi Géza. Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Budapesta a iniţiat în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar. În filmul distins cu Premiul Europa apare si marele actor Eperjes Károly într-unul din cele mai bune roluri ale sale, pelicula fiind primul film în care se fac trimiteri necenzurate la evenimentele din 1956.
  • Maine, 16 decembrie la Institutul Balassi ? Institutul Maghiar din Bucureşti se desfasoara Concertul de Craciun: Lucia-Cristina Iordache (19.00). Publicul Festivalului Muzicii Maghiare ajuns în mai 2016 la ediţia a 12-a a oferit şansa tinerei pianiste Lucia-Cristina Iordache, prin acordarea Premiului Publicului, de a susţine un recital individual la Institutul Balassi.
  • Câ?iva reprezentan?i ai Centrului de Cercetări Subacvatice din jude?ul Covasna ?i-au propus să împodobească, sâmbătă, un brad, sub apă. Coordonatorul Centrului, scafandrul profesionist Szabó Jenő, a declarat că bradul va fi montat în lacul artificial de la Dalnic ?i apoi va fi împodobit de către un grup de scafandri ?i de familiile acestora. Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor ?i a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992.

Bejegyzés navigáció