Csaknem 2 millió külföldi turista látogatott Romániába az év első 9 hónapjában, és összesen több mint 4,61 milliárd lejt, azaz személyenként átlagban 2.391,5 lejt hagytak az országban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) közleményéből. 

A turisták 56,6%-a üzleti célból érkezett az országba (kongresszusokon, konferenciákon, tanfolyamokon, vásárokon, kiállításokon vettek részt), 43,4%-a pedig magáncélból jött Romániába (itt töltötte szabadságát, kulturális vagy sportrendezvényeken vett részt, meglátogatta barátait, rokonait, orvosi kezelésre jött, vagy átutazóban volt).

A statisztikai intézet kimutatásai szerint továbbá a külföldi látogatók 51,5%-a turisztikai ügynökségen keresztül jött, 30,5%-uk pedig maga szervezte meg az utazását. A legtöbben, azaz a turisták 73,6%-a repülővel érkezett Romániába, 14,3%-uk saját gépkocsival, 10,3%-uk autóbusszal, 1,8%-uk pedig más szállítóeszközzel (vonattal, valamilyen vízi járművel, bérelt autóval, motorbiciklivel) jött az országba ? adja hírül az Agerpres.