Egy évvel elhalasztaná az adótörvénykönyv által 2017. január elsejére előirányzott adócsökkentéseket a Szociáldemokrata Párt. Liviu Dragnea pártelnök azt kérte Dacian Cioloş miniszterelnöktől, hogy 2018. január elsejére halasszák el a jelenleg 20 százalékos áfa1 százalékpontos csökkentését, a különleges építményekre kivetett úgynevezett oszlopadó, illetve az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlését. A szociáldemokraták ugyanakkor kitartanak amellett az elképzelésük mellett, hogy a minimálbért 1450 lejre emeljék az év elejétől.

A Ciolo?-kabinet tegnap délután közölte: a szakértői kormány nem módosítja az adótörvénykönyvet, ha a következő kormány indokoltnak tart majd egy ilyen döntést, azt neki kell meghoznia. A miniszterelnök tudomásul vette az adócsökkentések elhalasztására vonatkozó PSD-s javaslatokat, és elemezni fogja ezeket, de figyelembe kell venni néhány törvényességi kritériumot, illetve azt, hogy mennyire lenne időszerű egy ilyen döntés.

A közlemény azt is megjegyzi: Dacian Cioloş miniszterelnök elvárja, hogy a PSD tartsa be a választások előtt tett ígéreteit és a kormányprogramjában foglaltakat. A technokrata kormányfő szerint a szociáldemokratáknak vállalniuk kell a felelősséget az adópolitikáért, illetve azokért a törvényekért, amelyeket már elfogadott a parlament.