Erdőfelügyelő portált indított el tegnap a környezetvédelmi minisztérium. Az inspectorulpadurii.ro honlapon bárki ellenőrizheti ezentúl, hogy egy adott rendszámmal rendelkező jármű adott időszakban törvényesen szállított-e fát a közutakon vagy sem. Cristina Pasca-Palmer környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be: a portál több szatellitkép-forrást is felhasznál, de még nincs kész minden szükséges háttéradatbázis a működéséhez.

Egyelőre csak az állami tulajdonú erdőkről vannak adatok, és csak azokat lehet monitorizálni. Az inspectorulpadurii.ro weboldal legkésőbb jövő év májusában-júniusában lesz teljesen kész.

A honlap innovatív eszközként működik a fatolvajok ellen küzdő hatóságok számára, de az egyszerű polgárok is követhetik általa, hogy mi történik Románia erdeiben. Az adatok alapján ki lehet szűrni az illegális kitermelések helyszíneit, amelyekről a portál automatikusan értesítést küld az illetékes hatóságoknak, erdészeti őrségnek, csendőrségnek, rendőrségnek.

Cristina Pasca-Palmer környezetvédelmi miniszter hozzátette: mandátuma végére megjelenik az a kormányrendelet is, amely a faanyag követhetőségét biztosító rendszer működését szabályozza, és amely a romániai erdők felét adminisztráló magánerdészeteket is arra kötelezi, vezessék be adataikat a portál adatbázisába.