Csaknem 360 Zsil-völgyi bányász tagadta meg, hogy műszak után elhagyja a tárnát. A parosényi és urikányi bányákban dolgozók elégedetlenségét az váltotta ki, hogy nem fizették ki nekik novemberi bérük előlegét, amelyet egy héttel ezelőtt kellett volna megkapniuk.

A tiltakozást már tegnap este elkezdték a parosényi szénbánya harmadik váltásában dolgozók, aztán az alsóurikányi bánya éjszakai és reggeli műszakának munkásai is csatlakoztak, így összesen 357-en maradtak a tárnákban – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaság (SNIMVJ) szakszervezetének elnöke, Domokos László.

Domokos szerint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum nem utalta át társaságnak a leszállított szén ellenértékét, ezért nincs pénz a bérekre. A bányászok képviselői az energiaügyi miniszter közbelépését kérik a helyzet rendezése érdekében.

A Zsil-völgyi Országos Bányabezárási Társaságnak alárendelt parosényi és urikányi bányák jelenleg csaknem 900 alkalmazottat foglalkoztatnak. Mindkét létesítményt bezárják 2018 végéig.