Romániában új alkotmányra van szükség, amelyben a magyarokat államalkotó nemzetként fogadják el ? idézi az RMDSZ közleménye Novák Csaba Zoltán szenátorjelöltet.

A történész szerint az 1918-ban aláírt Gyulafehérvári nyilatkozatban az erdélyi románság úgy fejezte ki a többi román nemzetrésszel való egyesülési szándékát, hogy közben ők maguk is egyfajta belső autonómiát terveztek, ami a Bukaresttől való függetlenséget kellett volna hogy biztosítsa számukra. Ez azonban nem valósult meg, hasonlóképpen a magyarság önrendelkezési törekvései is kudarcba fulladtak.

Úgy vélte, arra kellene törekedni, hogy a különböző térségeknek regionális fejlődési lehetőségeket biztosítsunk Romániában, hiszen ez nem csak erdélyi kérdés, az egész országra vonatkozóan fontos, ugyanis az országnak még ma is megvannak azok a sajátos történelmi provinciái, amelyek szoros egységet képeztek gazdasági és kulturális szempontból is. Ezekre alapozva kell megteremteni a modern Romániát.

A szenátorjelölt szerint új alkotmányra van szükség, amely az itt élő magyar közösség közösségi jogait is biztosítaná. Elsősorban a kisebbség statútumra gondolok, valamint arra, hogy a magyar közösséget fogadják el államalkotó nemzetként, hiszen az erdélyi románok is ezt kérték a Magyar Országgyűléstől 1918 előtt – idézi Novák Zoltánt az RMDSZ közleménye.