Lemond tisztségéről az Állandó Választási Hatóság elnöke, Ana Maria Pătru – jelentette be tegnap este a főhivatalnok ügyvédje, Ene Cristian. Az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva arról tájékoztat, hogy Ana Maria Pătrut tegnap este az Országos Korrupcióellenes Ügyészség őrizetbe vette, miután délelőtt házkutatást tartottak voluntari-i lakásán.

A DNA ploie?ti-i kirendeltségének ügyészei tegnap indítottak bűnvádi eljárást Ana Maria Pătru ellen, akit korábbi alelnöki minőségében elkövetett háromrendbeli befolyással való üzérkedéssel és kétrendbeli pénzmosással gyanúsítanak.

A vádhatóság szerint Pătru, az Állandó Választási Hatóság alelnöki tisztségében, 2008-ban egy bukaresti ingatlan árát, 210.000 eurót kért egy kereskedelmi társaságtól és ezt 2009-ben meg is kapta. Majd 2011-ben egy Land Rover terepjáró ellenértékét kérte ugyanennek a cégnek a képviselőitől, és ebből 15.000 eurót kapott meg. A gyanúsított mindkét esetben megígérte, hogy a kapott összegért cserében elintézi, hogy a cég akkor és a jövőben is, bizonyos szolgáltatói szerződéseket köthessen az Állandó Választási Hatósággal, ami meg is történt.

A DNA szerint Ana Maria Pătru ugyancsak 2011-ben egy másik cég képviselőjétől is kért és kapott 50.000 eurót, amelyért megígérte, majd el is intézte, hogy az illetőt kihallgatáson fogadják a Gazdasági Minisztériumban.