Az előzetes választási eredmények alapján az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje kapta meg a legtöbb szavazatot Moldovában az elnökválasztás tegnap megtartott második fordulójában a szavazatok 99,9 százalékának összesítése alapján. A választáson részt vevők voksának 52,9 százalékát szerezte meg az európai orientációjú, jobboldali Maia Sanduval szemben.

Erről a központi választási bizottság bejelentése alapján számoltak be ma a hírügynökségek. A részvételi arány 53,4 százalékos volt, négy százalékponttal magasabb, mint az első fordulóban. A végleges eredményt csak napok múlva fogják bejelenteni. A 41 éves Dodon ma reggeli sajtóértekezletén megígérte, hogy a szoros eredményből következően „figyelembe fogja venni” ellenfele táborának törekvéseit is. A Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva Dodon kijelentette, a választási eredmény azt jelzi, hogy Moldova népe az Oroszországhoz való közeledésre és a Dnyeszter menti konfliktus rendezésére szavazott. Ez utóbbi szerinte 2017 elején kezdődhet meg, miután a szakadár köztársaságban megtörtént az elnökválasztás. Azt is közölte, elnökként azon lesz, hogy Moldovában 2017-ben előre hozott parlamenti választásokat rendezzenek. Emellett nem zárta ki, hogy népszavazást is tartsanak az alkotmány módosításáról, melynek eredményeként kibővítenék az államfő jogköreit.

Moldova jelenlegi kormánya 2014-ben írta alá a társulási szerz?dést az Európai Unióval, de a kelet-európai ország továbbra is ingadozik a potenciális európai uniós tagság és az Oroszországgal való kapcsolatok szorosabbra f?zése között. Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság. A korrupció elleni tömegtüntetések közepette az ország alkotmánybírósága visszaállította a közvetlen elnökválasztás rendszerét. Mind Oroszország, mind a Nyugat nagyobb befolyást szeretne elérni a 3,5 milliós lélekszámú, elszegényedett, de geopolitikai szempontból stratégiai helyen fekvő agrárországban.