Megnyílt ma a francia főváros első átmeneti humanitárius menekülttábora, ahol egyszerre mintegy 400 migránst tudnak néhány napra ellátni, és az illetékes szervek valamint a befogadóközpontok felé irányítani.

A fővárosi önkormányzat az intézkedéssel szeretné megakadályozni, hogy újabb sátortáborok jöjjenek létre Párizsban. A városháza becslése szerint naponta 50-80 migráns érkezik a francia fővárosba. A táborban csak férfiakat fogadnak, néhány napot tölthetnek ott, tájékoztatást kapnak a saját jogi helyzetükről és a menekültügyi eljárásról. Egy orvosi csoport pedig elsősegély-ellátást és pszichológiai konzultációkat is biztosít a rászorulóknak.

Egy másik, nőknek és gyereknek fenntartott 400 férőhelyes központ várhatóan az év végén nyílik meg, egy volt üzemi telepen Párizs egyik délkeleti elővárosában. A kísérő nélkül érkező migránsokat pedig a párizsi városháza intézményeibe irányítják.

Az észak-franciaországi Calais-ban dzsungelnek is nevezett hatalmas migránstábor októberi felszámolását követően a szocialista kormány és a párizsi városvezetés továbbra is bizonyítani kívánja, hogy fél évvel az elnökválasztás előtt képes a migránshelyzetet kezelni. A 16,4 millió eurós költségvetés? projekttel a politika szeretne véget vetni az utcai illegális migránstáborok újratermelődésének.