• Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) solicită înfiinţarea unui grup de criză pentru salvarea Gimnaziului Romano-Catolic din Târgu Mureş. PPMT a solicitat partidelor politice ale maghiarilor din Transilvania, organizaţiilor societăţii civile şi bisericilor istorice să constituie un grup de acţiune care să analizeze situaţia creată, după care să elaboreze un plan de acţiune care să fie aplicat cât mai grabnic posibil. PPMT mai solicită stabilirea persoanelor din administraţia publică, din inspectoratul şcolar judeţean şi din Ministerul Învăţământului care se fac vinovate de situaţia creată.

  • UDMR propune încheierea unui acord interetnic, pentru o convieţuire paşnică între români şi maghiari ‘Peste doi ani, în 2018, România îşi aniversează centenarul. La aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia cerem respectarea promisiunilor făcute atunci maghiarilor ? a declarat, miercuri, Novák Csaba Zoltán, candidatul UDMR la Senat pe lista judeţului Mureş. Novák a adăugat: ‘Propunem un nou acord interetnic pentru poporul român.  care să garanteze, în mod real şi pe termen lung. Garantarea drepturilor minorităţilor, respectarea culturii şi a tradiţiilor lor sunt prevăzute azi de mai multe acorduri şi rezoluţii internaţionale, iar România a ratificat câteva dintre acestea’.
  • Primarul comunei Felcsút, Mészáros Lőrinc intenţionează să cumpere un castel. Castelul din Bicske a fost construit acum 250 de ani de contele Batthyány Lajos În prezent în castel funcţionează un orfelinat, dar potrivit informaţiilor Népszava copiii vor fi mutaţi la un adăpost care iniţial a fost construit pentru imigranţi.
  • Se apropie de final construirea clădirii centrului laser, de la Szeged, iar în următorii doi ani sarcina principală va fi instalarea tehnologiei unice în lume – a anunţat directorul executiv al ELI-HU, care coordonează această investiţie. Lóránt Lehrner a declarat până la sfârşitul anului construcţia va fi terminată. Centrul de cercetare va putea funcţiona la capacitate totală la sfârşitul anului 2018, inceputul anului 2019, a precizat directorul Lóránt Lehrner. Guvernul ungar s-a angajat să suporte cheltuielile de funcţionare ale centrului pe o perioadă de 20 de ani.
  • În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar, la Muzeul Na?ional al ?ăranului Român, vor fi proiectate astăzi mai multe filme:

    De la ora 18.00: Se na?te o statuie,  (2015, documentar) regizat de DALA István, The Buther?s Pocket Radio (2010), Lalea (2012), Balans (2016) regizate de Ulrich Gábor (regizor de anima?ie)

    De la ora 20.00: Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea, regizat de Domokos János (2015, coproducţie România-Ungaria, documentar, subtitrat în limba română)

  • Aniversare: acum 225 de ani (in 1791) s-a născut scriitorul ungar Katona József, unul dintre fondatorii dramaturgiei naţionale ungare (m. 1830)

Bejegyzés navigáció