Felfüggesztették a sztrájkot az egészségügyben a jövő heti képviselőházi szavazásig ? jelentette be a legnagyobb hazai egészségügyi szakszervezet. A Sanitas azt követően döntött így, hogy a képviselőház munkaügyi és költségvetési bizottsága elfogadta tegnap a pedagógusok és az egészségügyi alkalmazottak fizetés és bérpótlék-emeléséről szóló jelentést, amelynek értelmében újabb 15 százalékkal nőnek a bérek. A jogszabály jövő hétfőn kerül a plénum elé. Ha a parlament mégsem szavazza meg a módosításokat, újrakezik a sztrájkot ? nyilatkozta Marius Sepi, a Sanitas elnökhelyettese.

A bizottságok tegnapi ülésén csak a Szociáldemokrata Párt, az ALDE, azaz a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, illetve a nemzeti kisebbségek frakciója vett részt. A Nemzeti Liberális Párt képviselői tiltakozásul kivonultak a teremből.

Az újabb béremelések a költségvetési deficit növekedésének „legsötétebb forgatókönyvét” vetítik előre ? vélekedett a munkaügyi miniszter. Drago? Pâslaru számításai szerint az elfogadott intézkedések 3-4 milliárddal terhelik meg a büdzsét. Dacian Cioloş kormányfő is felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament által az elmúlt hónapokban elfogadott bérnövelő intézkedések hozzávetőlegesen 9 milliárd lejjel terhelik meg a költségvetést.