Közleményben ítéli el az Active Watch és a Média Szervezetek Egyesülete a képviselőház tegnapi döntését, amellyel eltörölte a rádió- és tévéilletéket a rádió- és tévéilletéket. Mint írják: véleményük szerint az államkasszából történő finanszírozás véglegesen politikai befolyás alá vonja a közmédiát, amelyet – a vezetőtanácsok kinevezési és főleg elbocsátási módszertanának okán – már eddig is erős ellenőrzés alatt tartottak.

A rádió- és tévéilleték eltörlése alternatív megoldások bemutatása, más költségvetési források megjelölése, a kieső jövedelemnek az államkasszára való hatásának elemzése nélkül, politikai amatörizmus és ócska populizmus bizonyítéka ? áll a közleményben.

Az Active Watch és a Média Szervezetek Egyesülete ugyanakkor felszólítják Klaus Johannis államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt, és kezdeményezzen országos vitát a közmédiumok szolgáltatásairól. Tegnap Anca Dragu pénzügyminiszter közölte: a kormány megfontolja, hogy alkotmányossági kifogást emeljen a jogszabály ellen.

Dragnea változtatna a közmédia vezetőségének kijelölési módján

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke hazugságnak és manipulációnak tartja azokat az állításokat, amelyek szerint a tévé- és rádiólleték eltörlésével az lenne a cél, hogy politikai ellenőrzés alá vonják a közmédiát.

Szerinte a politikai ellenőrzés a vezetőség kijelölésének módjától függ, és ezen szeretnének változtatni. Dragnea azt javasolta, hogy ezentúl ne ruházzák fel végrehajtói jogkörrel a parlament által megszavazott tanácsot. Így a testületnek csak az kellene legyen a feladata, hogy megszervezze a versenyvizsgát egy nagyon jó, politikailag független menedzser kiválasztására.

A szociáldemokrata pártelnök hozzátette: kiszámítják, hogy jövő évtől mekkora keretet különítenek el a két intézmény számára, és ezt belefoglalják a készülő költségvetési törvénybe.