A 60. évforduló alkalmából több helyen már tegnap megkezdték a megemlékezést.

Csíkszeredában az évforduló alkalmából szervezett rendezvénysorozat központi eseménye ma este fél hétkor kezdődik fáklyás felvonulással, amely a Sapientia egyetem elől indul a Gloria Victis-emlékműhöz, ahol szavalatokkal, felolvasásokkal, ünnepi beszédekkel elevenítik fel a 60 éve történteket. Holnap délután 3 órakor a Petőfi Kávéházban tartanak rendhagyó történelemórát, ahol az érdeklődők a csíki ?56-osokkal beszélgethetnek a forradalom eseményeiről, személyes tapasztalatokról.

Marosvásárhelyen az 1956-os Bajtársi Társaság holnap este 6 órakor tart ünnepi megemlékezést a Vártemplomban, majd megkoszorúzza a templom udvarán lévő, 1956 emlékére állított kopjafát. Temesváron a Csiky Gergely Állami Magyar Színház ad teret az ünneplésnek. A máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum a Rákóczi Szövetséggel közösen történelmi vetélkedőt szervezett az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére.

Bukarestben a Petőfi Sándor Művelődési Központ dísztermében holnap 13 órától lesz emlékműsor, amelynek keretében a fővárosi Ady Endre Elméleti Líceum tanulóinak Egy szabad országért című előadását, és a Bercsényi Baráti Néptánckör előadását láthatják a jelenlévők.