Brosúrát jelentetett meg Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke azokból a jelentésekből, amelyeket ? állítása szerint ? Csűry István, a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület újabb mandátumra pályázó püspöke adott egykor a kommunista politikai rendőrségnek. A nyomtatványt tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján mutatta be Tőkés az újságíróknak, kifejtve, hogy a fénymásolatban is megjelentetett besúgói jelentések ?egyértelműen bizonyítják Csűry István, alias Kiss, alias Roşescu, alias Chiş Geza kollaboránsi múltját?.

A Kiss, Roşescu, illetve Chiş Geza fedőnéven írt jelentéseket ? melyek közül egyeseket kézzel írtak ? lelkészek megfigyelési dossziéiban találta Molnár János szegedi egyháztörténész, aki ezek szerzőjeként Csűry István egykori szalárdi lelkészt azonosította.

A jelentések többnyire partiumi református lelkészekről tartalmaznak terhelő információkat. Tőkés László szerint grafológiai vizsgálattal lehet egyértelműen bizonyítani, hogy a jelentéseket Csűry írta.

A brosúra Csűry István 2009-es püspökké választása előtt adott nyilatkozatát is tartalmazza, amelyben a lelkész kijelentette, hogy nem volt a román titkosszolgálat munkatársa, és amennyiben bármikor kiderülne, hogy nyilatkozata nem fedi a valóságot, ?azonnal és készséggel lemond? a jelöltségről vagy az elnyert tisztségről.

Tőkés László a sajtótájékoztatón elmondta, a nyomtatványt az egyházkerület lelkészeinek és világi vezetőinek, valamint több közéleti szereplőnek is eljuttatta.