• Guvernul de la Budapesta a decis că va propune modificarea Cosntituţiei Ungariei ? l-a informat, într-o scrisoare, premieul ungar Viktor Orbán pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa referendumul care a avut loc pe 2 octombrie pe tema cotelor de imigranţi. Viktor Orbán a subliniat că modificarea Constituţiei, propusă de Executiv, va fi pe deplin în armonie cu legislaţia Uniunii Europene şi cu obligaţiile internaţionale ale Ungariei.
  • Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat guvernul premierului Dacian Cioloş pentru că, în opinia sa, face abuz de ordonanţe de urgenţă, iar rolul de control al parlamentului nu mai există. Preşedintele UDMR şi-a exprimat speranţa că după alegerile din decembrie din România va exista un guvern politic şi un legislativ care să reprezinte interesele electoratului.
  • Lunea viitoare UDMR va depune la Biroul Electoral Central listele cu 200.000 de semnături necesare participării la alegerile din decembrie, scrutin pentru care UDMR are candidaţi în toate circumscripţiile din ţară şi din străinătate. Kelemen Hunor a precizat că UDMR va ceda două locuri eligibile pe listele sale Partidului Civic Maghiar, într-un demers în premieră.
  • Tribunalul Covasna obligă Consiliul Judeţean, prin sentinţa pronunţată ieri, să îndepărteze steagul secuiesc arborat în sala de şedinţe a instituţiei.
  • Timişoara, 7-14 oct: A VI-a edi?ie a Festivalului European de Teatru Eurothalia, cu tema ?Europa, încotro??, eveniment organizat de Teatrul German de Stat Timi?oara, împreună cu Primăria Mun. Timi?oara, ce aduce opere ale unor importante companii de teatru europene.
  • Austria: În perioada 7 – 8 octombrie, au loc ?Zilele Literaturii Române la Innsbruck?. Evenimentul de deschidere constă într-o lectură şi o discuţie cu György Dragomán, moderator, Kurt Scharr (ora 18:3). Sunt invitaţi scriitorii Nora Iuga, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea şi Ernest Wichner.
  • „Ziua Mondială a Zâmbetului” este aniversată în prima zi de vineri a lunii octombrie.
  • Între 7 şi 16 octombrie are loc in Bucuresti cea de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie ?Anim’est?. Ediţia din acest an este dedicată ?acelor pisici care au cucerit ecranele, cu decenii înainte să cucerească internetul?.
  • Partea a doua a emisiunii va fi realizata de Székely Ervin.

Bejegyzés navigáció