Juan Manuel Santos kolumbiai elnök kapja idén a Nobel-békedíjat a kolumbiai fegyveres konfliktus lezárásáért tett erőfeszítéseiért – jelentette be ma a Norvég Nobel-bizottság Oslóban. A díjat annak ellenére adták neki, hogy vasárnap a szavazók szűken elutasították a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők, a FARC lázadócsoporttal kötött békeegyezményét.

Mint ismert, Juan Manuel Santos és a FARC vezetői négy évnyi tárgyalások után megegyeztek, és aláírtak egy békeegyezményt, amelyet az október 4-én megrendezett népszavazásnak kellett volna szentesítenie. Azonban ezen szűken a nemek győztek, elutasítva így a kormány és a gerillák közötti megállapodást. Ennek ellenére mindkét fél bejelentette, hogy folytatódnak a béketárgyalások, és egyelőre október 31-ig meghosszabbították a tűzszünetet.

A FARC és a kolumbiai kormány között dúló, 52 éve tartó polgárháborúnak több mint 220 ezer halálos áldozata van, ugyanakkor hétmilliónál is több ember kényszerült elhagyni otthonát a véget nem érő harcok miatt.