Büntetőjogi vizsgálatot indított tegnap a brassói ügyészség a nagyragadozók kilövési kvótáinak megállapítása ügyében. Erre azt követően került sor, hogy a Pro TV oknyomozó riportjában érdekösszefonódással és visszaéléssel gyanúsította azokat a szakértőket, akik a kvótákat megalapozó tanulmányt évről-évre elkészítik. Az ügyészség azt próbálja kiderítetni, hogy a kvóták megállapítását a nagyragadozók állományának túlszaporodása, illetve az általuk okozott kár indokolta-e, vagy a tanulmány készítői – esetleg anyagi érdekeltségük miatt – valójában meghamisították a számokat, tekintettel arra, hogy a trófeavadásztatás jó üzlet.

Mint ismert, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium – egy közvitára bocsátott rendelettervezet szerint – 1700 nagyragadozó ? köztük 552 medve, 657 farkas és 482 vadmacska – kilövését akarta engedélyezni. Az állatvédők pedig több mint húszezer aláírást gyűjtöttek interneten a nagyvadak védelmében.

Cristina Pa?că Palmer környezetvédelmi miniszter a héten bejelentette: felfüggeszti a rendelet kibocsátásának folyamatát, így ezzel gyakorlatilag felfüggeszti a nagyragadozók trófeavadászatát is.