Feljelentést tett az RMDSZ az Országos Audiovizuális Tanácsnál a B1 Televízió Lumea lui Banciu című vasárnapi műsorának magyarellenes uszításai kapcsán ? közölte a szövetség. A műsorvezető a magyarországi referendumot kommentálva többek között azt mondta: Romániának jobb lenne magyarok nélkül.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke felháborítónak és veszélyesnek tartja, hogy az újságíró „átlátszó módszereket” használva magyarellenes indulatokat szított, szerinte ugyanis ezek a román társadalom körében a jogos magyar követeléseket is veszélyforrásként állítják be.

?Nekünk nem az fáj, hogy az RMDSZ-szel dobálóznak, mi ezt már megszoktuk, visszatérő retorika, hogy bűnként tüntetik fel, hogy a Szövetség minden demokratikus román párt irányába nyitott. Ami elkeserít, és amit mindig szóvá tettünk, s ezután is elmondunk: megengedhetetlen közösségünk megbélyegzése, elfogadhatatlan az az állítás, miszerint a magyar embereknek semmi keresnivalójuk az országban, ez esetben különösen az, hogy átlátszó módon vajmi gazdasági bevándorló szerepet sóznak ránk? ? adott hangot véleményének Kovács Péter.