Sürgősségi rendelettel módosították tegnap azt a 2012-ben elfogadott törvényt, amely arra kötelezte a hazai termelőket, hogy elsősorban a lakossági fogyasztók és a távhőszolgáltatók energiaszükségletét elégítsék ki ? jelentette be a Dacian Ciolo? vezette kabinet.

Noha a rendelet – kormányülésen elfogadott – végleges változata még nem nyilvános, a korábban közvitára bocsátott tervezet szerint Románia 2017. március 31-étől kezdődően törölné el földgáztermelőinek ezen kötelezettségét. Ezzel elhárítja a kormány a hazánkban kitermelt földgáz exportjának jogi akadályait, a műszakit azonban nem.

A hazai vállalatok egyelőre nem tudnak gázt exportálni nyugat felé, mert a magyar és román hálózatot Arad közelében összekötő interkonnektort még nem kétirányúsították. A 2010-ben felavatott létesítmény egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy a román fél kapjon földgázt Magyarországról. A román és bolgár földgáz-hálózatot összekapcsoló interkonnektor sem készült még el, ennek beüzemelését év végére ígérik.

Románia egyedül a Moldovai Köztársaság irányába épített földgáz-exportra alkalmas interkonnektort.