racz-eva
Rácz Éva ? Forró László

Első ízben adott át magyar szerkesztőnek, publicistának, egyetemi tanárnak Pro Amicitia-dijat hétvégén Nagykárolyban a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete. A szakmai szervezet újabb mandátummal bízta meg az eddigi elnököt Rácz Évát, a Kolozsvári Rádió szerkesztőjét.

 

A MÚRE nívódíját audiovizuális kategóriában Kádár Zoltánnak és Szép Zoltánnak, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársainak ítélte oda a testület. Kádár Zoltán a díjátadásra Skype-on keresztül a Rióban zajló paralimpiáról jelentkezett be. Szép Zoltán vette át az elismerést mindkettőjük nevében.

? Forró László

Írott sajtó kategóriában Kisgyörgy Zoltánt a Háromszék napilap fáradhatatlan munkatársát díjazta a szakmai szervezet. Az idén 80 évét betöltött riporter nem életmű díjat, hanem nívódíjat kapott, hiszen életműve még koránt sincs befejezve ? hangsúlyozta Rácz Éva a MÚRE elnöke.

Demény Péter ? Forró László

Rendhagyó döntést hozott a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének igazgató tanácsa, amely Demény Péter szerkesztőnek, publicistának, egyetemi tanárnak ítélte oda a Pro Amicitia-díjat, hiszen ezt az elismerést eddig román személyiségek kapták az egyesülettől. A díjat olyan román nyelven közlő újságírónak vagy szerkesztőségnek ítélik oda, aki/amely az elmúlt évben közölt publikációival kiemelkedő teljesítményt nyújtott az etnikai kapcsolatok terén, hozzájárulva egymás megértéséhez.

A közösen megélt médiamúlt címmel meghirdetett sajtótörténetű tematikájú pályázatnak két díjazottja volt. Ferencz Zsolt a Szabadság napilap munkatársa a lap elmúlt negyedszázadának történetét írta meg.

ferencz-zsolt
Győrffy Gábor és Ferencz Zsolt ? Forró László

Aradi kollégánk Pataky Lehel Zsolt az aradi Szövétnek kulturális szemle másfél évtizedes múltját dolgozta fel.

Rácz Éva, Ferencz Zsolt és Pataky Lehel Zsolt ? Forró László