Ismét nagyszabású tüntetésre készülnek a személyszállítók és teherfuvarozók, akik a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények drágulása ellen tegnap is tiltakoztak.

Az áruszállító járművek kedden 10 és 12 óra között az ország összes körgyűrűjén csökkentett sebességgel haladtak. Bukarest elkerülő útján több tucat teherautó haladt lépésben, így tiltakozva a drágulás ellen ? közölte Vasile Ştefănescu a COTAR, azaz a Romániai Engedélyezett Fuvarozók és Szállítók Szövetségének elnöke.

A COTAR egyrészt felszólította a teherszállító sofőröket arra, hogy a következő hetekben, szeptember közepéig csökkentett ? de a többi autóst nem veszélyeztető ? sebességgel közlekedjenek az utakon minden nap legalább két órán keresztül. A fuvarozói szakszervezetek továbbá bejelentették: országos szintű, munkabeszüntetéssel egybekötött tiltakozást kezdeményeznek szeptember 14-én és 15-én, amennyiben a kormány addig nem intézkedik az RCA-kötvények drágulása kapcsán. Ez azt jelenti, hogy szerdán és csütörtökön a fuvarozók ? beleértve a teherautókat, a kis- és nagybuszokat és a taxikat ? teljes mértékben beszüntetik tevékenységüket, állításuk szerint pedig nem kezdik újra a munkát, amíg nem orvosolják az általuk már hónapok óta hangoztatott problémákat.

A romániai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítő egyesület (UNSAR) eközben a fuvarozók okozta vagy az őket is érintő közúti balesetek gyakoriságára hívta fel a figyelmet.