Rövid időtartamú, önkéntes katonai szolgálat lehetőségét biztosítaná érettségizők és egyetemisták számára Ioan Manci vezérőrnagy, a kolozsvári Gemina 4-es számú gyalogoshadosztály vezetője.

A tábornok úgy véli, az önkéntes szolgálat jó hatással lenne a résztvevő fiatalokra, ugyannakkor javítaná az ország lakosságának egészségi állapotát is. A Gemina gyalogoshadosztály vezérkara a Kolozs megyei prefektúra és -tanfelügyelőség bevonásával, illetve a BBTE-vel együttműködve munkacsoportot hozott létre, hogy megvizsgálja az önkéntes alapú katonai szolgálat biztosítását a fiataloknak. Az érettségizők a nyári vakáció elején, az egyetemisták pedig a nyári gyakorlat idején kapnák meg a 2-3 hetes kiképzést.

A fiatalok erre az időszakra beköltöznének a kaszárnyákba ? közölte Manci, majd hozzátette: a kiképzésre egyaránt jeletkezhetnek majd lányok és fiúk. A fiatalok számára reggel fél 6-tól este 10 óráig biztosítanának tevékenységeket. A nap reggeli tornával és a hálók, étkezők rendbetételével indulna, majd következne a katonai gyakorlatozás.

A Gemina 4-es számú hadtest vezetősége elküldte javaslatát a szárazföldi erők vezérkarának ? írja az Agerpres.