Már augusztus 12-én, pénteken előrendezvényekkel várja látogatóit az augusztus 14-21 között tartó Kolozsvári Magyar Napok. 18.00 órától Markó Károly és követői. Az ideális táj a 19. századi magyar festészetben címmel szerveznek kiállítást a Bánffy-palotában található Szépművészeti Múzeumban.

Markó Károly (1793?1860), a magyar tájképfestészet megteremtője, akinek a művei megtalálhatók többek között a bécsi, pozsonyi, kassai, barcelonai, koppenhágai és mexikóvárosi közgyűjteményekben is. A kolozsvári kiállítás anyagát Hessky Orsolya válogatta nagyrészt a Kovács Gábor Gyűjtemény anyagából, amelyet a kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria festményei és grafikái egészítenek ki.

Szombat reggeltől a Kós Károly gyalogos emlék- és teljesítménytúrákon vehetnék részt az érdeklődők. Három távon (10, 25 és 50 kilométeren) járhatják be a Kolozsvár környéki tájat, és szintén aznap szervezik a Kós Károly kerékpáros emlék- és teljesítmény túrát is. Ez utóbbin való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Szabadság napilap szerkesztőségében, vagy a kett@ekekolozsvar.ro és a 0723/400-496-os telefonszámon (Branea Róbert), a gyalogtúrákkal kapcsolatos információkért pedig a 0727/192-841-es telefonszámot (László Györgyi) hívhatják.