A bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, és 1,5 százalékkal az idei első negyedévvel összevetve – közölte pénteken az országos statisztikai intézet.

Az intézet gyorsjelentése szerint a szezonális hatásoktól megtisztított adatsor 5,9 százalékos bővülést mutat tavaly április-júniushoz képest. Az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt a gazdaság 2015 első három hónapjához viszonyítva. Az idei első fél évben 5,2 – szezonálisan kiigazítva 5 – százalékos GDP-növekedést regisztráltak Romániában a tavalyi év első feléhez képest.

Ilyen mértékű növekedést nem produkált a román gazdaság a 2008-2009-es válság óta. Az elemzők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy a növekedés legfőbb motorja – a januártól bevezetett négy százalékpontos áfa-csökkentés és a közalkalmazotti béremelések nyomán – a belföldi fogyasztás és ezért hosszú távon aligha fenntartható. A fogyasztás az import ugrásszerű növekedését okozta, ami ismét lerontotta a külkereskedelmi mérleget, egyre nagyobb nyomásnak kitéve a lej árfolyamát – értékelte a Hotnews.ro portál elemzője.

Az Európai Bizottság májusban közzétett előrejelzései szerint Brüsszel idén 4,2 százalékos  éves GDP-növekedésre számít Romániában, 2017-ben pedig a román GDP-növekedés 3,7 százalékra lassulhat.