A Maracana Stadionban rendezett tegnapi, román idő szerint ma hajnali ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XXXI. nyári olimpia Rio de Janeiróban.

A világ legnagyobb, négyévente sorra kerülő sporteseményét hivatalosan Michel Temer, Brazíliai ideiglenes államfője nyitotta meg, a lángot a maratonfutó Vanderlei Cordeiro de Lima olimpiai bronzérmes maratonfutó lobbantotta fel. A riói az első olimpia, amelyet Dél-Amerikában rendeznek.

Csaknem 62 ezren követték figyelemmel a helyszínen a hivatalos megnyitót, amely egy kétperces videóval vette kezdetét. Az olimpiák történetében először a bevonulóknak is volt feladatuk, hiszen minden küldöttség egy-egy különböző fajtájú növényt, illetve magot helyezett el a felállított vázákba. Ezekből sarjad majd ki a sportolók erdeje, mely a riói olimpia öröksége lesz.

Az egyik legfőbb érdekesség az volt, hogy az iráni zászlót az ország története során először egy nő, az íjász Zahra Nemati vitte, ő majd a paralimpián is indul. Összesen 207 csapat, 205 nemzet, valamint egy független, illetve a menekültek együttese vonult be.

Mint arról beszámoltuk, a mai első versenynap után a riói olimpia augusztus 21-ig tart, a seregszemlén közel 10 500 sportoló indul és 28 sportágban 306 számban osztanak érmeket. Romániát 104, Magyarországot pedig 160 sportoló képviseli a vetélkedőkön.

Idén magyarul is követhetjük az olimpiát, az MTVA a Kárpát-medence teljes területén, így Erdélyben is sugározza az ötkarikás játékokat.