Elegendő számú külföldi szavazókörzet biztosítását kérik az idei parlamenti választásokra a diaszpórában élő románok. A külföldi románok szervezeteinek szövetsége nyílt levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, akinek a közbenjárását kérik a helyzet rendezésére. Mint írják: ?Nem hittük volna, hogy lehetségessé válik, hogy újra átéljük azt a megalázást, amit 2014-ben szenvedtünk el. De úgy tűnik, a legsötétebb rémálmaink válnak valóra, és még nagyobb megaláztatásban lesz részünk, mint 2014-ben? ? olvasható a nyílt levélben, amely utal arra, hogy a választási törvény módosításai miatt könnyen előfordulhat, hogy egyes országokban négyszer kevesebb szavazókörzetet alakítanak ki, mint 2014-ben.

A jogszabály módosítása révén lehetővé vált a levélben szavazás a külföldön élő románok számára, ugyanakkor ez regisztrációhoz van kötve. A külföldön élő románok emlékeztetnek: a diplomáciai szolgálatoknál és azokon a helyeken lehet szavazókörzetet nyitni, ahol legalább százan kérik azt, és ez mindeddig még sehol sem valósult meg.

Az Állandó Választási Hatóság július 25-i adatai szerint mindössze 3613 külföldön élő román állampolgár regisztrált a választási névjegyzékbe, közülük 2913-an kívánnak levélben szavazni, 700-an pedig szavazókörzetben voksolnának.