Két fesztivál is várja az érdeklődőket jövő hét végén. Ezek közül az egyik mindenképpen premier, hiszen először szervezik meg Mérában, Kalotaszegen, ugyanakkor ez az első erdélyi világzenei csűrfesztivál.Márpedig olyan csűrök, olyan diófák, olyan levegő bizony csak Mérában van.Hogy milyen is ez az olyan, azt érdemes a helyszínen megtapasztalni, és egy kis szerencsével megismerhetik Jámbort, a bivalyt, aki az utóbbi napokban a mérai csűrfesztivál kabalafigurájává nőtte ki magát, már ha lehet egy békés bivalyt kabalának nevezni.A mai Észpresszóban a világzenei fesztivál két szervezőjével Varga Zoltánnal és Bethlendi Andrással hallanak interjút, a néptáncot, népzenét kedvelők mindkettejüket ismerhetik már.

A mérai világzenei csűrfesztivállal egy időben zajlik a Csíki Jazz Fesztivál nyolcadik kiadása július 28 és július 31-e között. A Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál egy évente megrendezésre kerülő, immár kiemelkedő kulturális eseménye a városnak és a környéknek, amelyet három jó barát indított el 2009-ben, név szerint: Daradics Karina, Daradics Róbert és Szilágyi Nóra. A  csíkszeredai jazzfesztivál négy napján több hazai, magyarországi és külföldi együttes is fellép – a fesztivál programjáról, belépők áráról a következő címen tájékozódhatnak: www.jazzfestival.ro.

Mérában, Kolozsvártól 13 kilométerre a Cifra Kalotaszeg szívében világzenei csűrfesztiválra várják tehát az érdeklődőket, a  szervezők nemzetközi, magas színvonalú zenei produkciókat hoznak a városi zsongástól távol eső, falusi csűrszínpadokra.A mérai csűrök és porták közül az első helyszín  Szarka-telek névre hallgat, melynek csűrje színpaddá fog átalakulni a fesztivál ideje alatt ? itt fog zenélni Csík János  az  Esszencia  zenekarral,   a  Tárkány   művek,  Nikola   Parov,  Herczku   Ágnes, Limberger   Tcha   és   Benjamin   Clement,   a  Buda   Folk   Band,   a  Nadara,  Palatka, Szászcsávás,  egész  Kalotaszeg  és   a  Fölszállott   a   Páva  műsorát   is   megtekinthetik   a résztvevők. A mai Észpresszó vendégei tehát Varga Zoltán és Bethlendi András főszervezők:

Az éjszakába nyúló zene és tánc után meg lehet Mérában is pihenni. Sátorhelyek és helyi lakosok házában puha ágyak várják a megfáradt fesztiválvendégeket. A foglalásokat ezen a címen lehet regisztrálni: camping@meraworldmusic.com. A szervezők azt kérik  jelezzék, hogy hány személy számára szeretnének szállást foglalni, illetve azt is, hogy sátorhelyet vagy szobát foglalnának. A szállásokkal kapcsolatban felmerülő kérdéseket a szervezők ugyanerre az e-mail címre várják. A szálláshelyek díját a helyszínen lehet fizetni.