Folytatódik a tisztogatás Törökországban a szombati puccs után, és közben Ankarában egyre keményebb hangot használnak az amerikaiakkal és az EU-val, illetve egyre barátságosabbat Oroszországgal szemben.

A kormány bejelentése szerint keddre már 9322 személyt vontak bűnvádi eljárás alá. A legkülönbözőbb intézményekben tisztogatnak, eltávolították a titkosszolgálat (MIT) száz ügynökét és összesen több mint 15 ezer oktatási alkalmazottat, feltehetőleg állami alkalmazásban lévő szunnita hitszónokot. A felsőoktatási hatóság valamennyi magán- és állami egyetem mind az 1557 dékánjának lemondását követeli. Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban álltak Fethullah Gülen Amerikában élő iszlám hittudóssal, akit az Erdogan-rezsim felelősnek tart a puccsért.

Binali Yildirim miniszterelnök bejelentette, hogy négy dossziét adtak át az amerikaiaknak, amelyek Gülen bűnösségét bizonyítják. Szerinte az USA nem kért bizonyítékot Oszama bin Láden ellen a 2011. szeptember 11-i terrortámadás után. Fenyegetően azt is hozzátette, hogy több bizonyítékkal állnak elő, mint amennyit az USA-ban akarnának. Ezzel arra utalhatott, hogy tegnap este átkutatták az amerikaiak által is használt Incirlik légibázist.