Szeptemberig lesz közvitán a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány fejlesztési stratégiája. A tegnap délután bemutatott Versenyképes Románia című dokumentum célul tűzi ki, hogy az ország 2020-ra elérje az évi 5 százalékos gazdasági növekedést. Ezt főként a bürokrácia csökkentésével, az energiahatékonyság növelésével, az infrastruktúra fejlesztésével, illetve a kutatási és fejlesztési tevékenységekben való előrelépés által kívánják megvalósítani.

A stratégia részeként olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel is válaszolni tudnak majd azokra az „aktuális kihívásokra”, mint a születések számának csökkenése, a munkaerő külföldre való elvándorlása, vagy a válságot követő időszakban a külföldi beruházások visszaesése.

A dokumentum leszögezi: a különböző régiók, illetve a nagyvárosi és vidéki területek közötti többsíkú távolság legyőzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdaság növekedése elsősorban a termelés növekedéséből származzon.

„Románia egyetlen állampolgárának sem kellene két órányi távolságnál messzebb élnie legalább egy autópályától” ? olvasható az állampolgárok életminőségének maximalizálására törekvő fejlesztési stratégiában, amelynek másik kiemelt célja, hogy mind a vidéki, mind pedig a nagyvárosi szakoktatás újra szorosan kapcsolódjon a munkaerőpiachoz.

A tervek szerint a szakértői kormány szeptemberig olyan politikai megállapodás elérésére törekekszik a politikai pártokkal, amely garantálni tudja majd, hogy a soron következő kormányok is vállalják a fejlesztési stratégia intézkedéseinek végrehajtását.