Az európai lakosság inkább pesszimista, a migrációs válság által leginkább érintett országok polgárai az átlagnál is borúlátóbbak, és az emberek többsége szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát – derül ki a Századvég Alapítvány vezetésével az Európai Unió 28 tagországára kiterjedő közvélemény-kutatásból. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a közvélemény-kutatásnak az volt a célja, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben, feltérképezze az Európai Unió teljesítményével, a migrációs válsággal és a növekvő terrorizmussal kapcsolatos lakossági attitűdöket.

Az EU teljesítményével kapcsolatban a lakosság többsége egyértelműen elégedetlen, és szkeptikus az EU gazdasági kilátásait illetően is.

A kutatás szerint az európaiak inkább elkötelezettek az uniós tagság mellett, a megkérdezettek csaknem kétharmada nem támogatná egy olyan petíció aláírását, amely országa EU-s kilépéséről szólna.

A felmérésből kiderült: az európai polgárok többsége szerint a bevándorlási hullám növeli a terrorizmus kockázatát, a bűncselekmények számát és kockázatot hordoz az érintett országok kulturális identitására.