A tegnapi matematika írásbeli próbával befejeződött a nyolcadikos tanulók országos felmérése. Sokak szerint nem volt egyértelmű az egyik feladat utasítása, és a rossz megfogalmazás félrevezette a vizsgázókat, ezért tanárok, szülők és diákok online petíciót írtak alá.

Körülbelül 40 ezer aláíró azt kéri, a pontozásnál vegyék figyelembe a hibás tételt, és a feladatra az is kapjon maximális pontszámot, aki a javítókulcstól eltérően értelmezte a feladatot. Az Országos Értékelési és Vizsgaközpont szerint minden rendben volt a tétellel.

Országszerte több mint 150 ezer diák vett részt a megmérettetésen. Az érettségihez hasonlóan idéntől kezdve a képességfelmérőket is más megyében javítják. A dolgozatokat őrző-védők kíséretében juttatják el a javítás helyszínére. Az első eredményeket holnap teszik közzé, aznap este 8 óráig lehet fellebbezni. Az óvások utáni végleges eredményeket július 5-én függesztik ki.

Az országos felmérés eredménye a felvételi jegy 75 százalékát teszi ki, a fennmaradó 25 százalékot az V-VIII. osztály átlaga adja. Tavaly a nyolcadikosok 79 százalékának sikerült a képességvizsgája.