Oroszország nyugati katonai körzetének megerősítéséről tett bejelentést tegnap Kubinkában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, a NATO-nak az ország határainál folytatott fokozott tevékenységére hivatkozva.

Sojgu közölte, hogy a nyugati katonai körzetbe az idén több mint 2 ezer egységnyi új és felújított haditechnikát vezényelnek, és hogy szerződéses katonai szolgálatra több mint 10 ezer embert választottak ki. Ezen kívül 10 helyőrségi lakótelepet építettek vagy újítottak fel itt katonáknak és családtagjaiknak.

Az intézkedések indoklásaként a miniszter azt állította, hogy a NATO katonai aktivitásának növekedése aláaknázza az európai katonai stabilitást, ami ellenintézkedésekre kényszeríti Oroszországot. Szerinte a nyugati katonai körzetben a potenciális fenyegetés semlegesítése érdekében a stratégiai feltartóztatást szolgáló lépések történnek. Sojgu kijelentette, hogy a NATO több mint duplájára növelte katonai felkészülésének intenzitását az orosz határok közvetlen közelében.

Sojgu szerint a NATO katonai aktivitása fokozódhat a szövetség július 8-9-én megtartandó varsói csúcstalálkozója után. A tárcavezető kitért arra, hogy az Egyesült Államoknak és a szövetség más tagállamainak a hadihajói rendszeresen felbukkannak a Fekete- és a Balti-tengeren. A tárcavezető felsorolása értelmében a NATO mintegy 1200 egységnyi haditechnikát, köztük 30 harci repülőgépet és több mint ezer katonát vezényelt Kelet-Európába az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából.

“Különösen aggasztó az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Kelet-Európában történő elhelyezése” – mondta a már átadott romániai és az épülő lengyelországi objektumokra utalva.