A brit pénzügyminiszter szerint a kormány és a brit jegybank már az EU-tagságról tartott népszavazás előtt erőteljes készenléti terveket dolgozott ki arra az esetre, ha a választók többsége a kilépésre voksol.

George Osborne ma reggel, a londoni piacok nyitása előtt olvasta fel nyilatkozatát, amelynek elsődleges célja a népszavazási eredmény után a piacokon kialakult pánikszerű hangulat enyhítése volt. Osborne kijelentette: a megtett előkészületek alapján a brit jegybank devizalikviditást tud nyújtani a bankrendszer számára, ha ez szükségessé válik.

Mindemellett a jegybank kész 250 milliárd font pótlólagos finanszírozás nyújtására normál piaci műveletei keretében a bankrendszer támogatására és a piaci kilengések elsimítására – tette hozzá.

A pénzügyminiszter nyilatkozata után a valamelyest erősödött a font: az árfolyam a délelőtti londoni kereskedésben 1,34 dollár/font felett járt a korábbi 1,33 dollár körüli szintek után, de ez is még 2 százalékos gyengülésnek felelt meg az előző záróhoz képest. A népszavazás előtt 1,50 dollár/font feletti árfolyamokat is mértek, de londoni pénzügyi elemzők nem zárják ki, hogy a font hosszabb távon 1,20 dollárig gyengül.