Ezt ma jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a legutóbbi rakétakísérleteket követően. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az észak-koreai vezető sikeresnek minősítette a Hvanszong-10 típusú, közepes és hosszú hatótávolságú föld-föld ballisztikus rakéta kilövését, amelyet személyesen felügyelt.

A rakéta 400 kilométert tett meg, és elérte az 1413.6 kilométeres magasságot. Phenjan tegnap reggel hajtott végre két, egymást követő rakétakilövést Vonszan város közelében. Ash Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint tegnap közölte: nem tudja, hogy a második kilövés sikeres volt-e, de a rakéta messzebbre repült, mint a korábbiak, ezért fokozni kell az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán védelmét.

Washington és Szöul egy jó ideje tárgyal a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen védelmet nyújtó, amerikai THAAD mozgatható hadszíntéri rakétavédelmi rendszer telepítéséről a Koreai-félszigeten.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap este rendkívüli ülést tartott a rakétakísérletek miatt az Egyesült Államok és Japán kezdeményezése nyomán.