Az Országos Meteorológiai Szolgálat következő napokra szóló előrejelzései értelmében a munkaügyi minisztérium alkalmazottai ellenőrizni fogják a munkáltatóknál a hőség idején érvényes munkavédelmi előírások tiszteletben tartását.

A szaktárca alárendeltségébe tartozó helyi munkaügyi felügyelőségek vezetői figyelmeztetnek: 1500 és 2500 lej közötti büntetést róhatnak ki azon munkáltatókra, akik nem enyhítik a hőség okozta kellemetlenségeket alkalmazottaik számára.

Az ellenőrzések során  azt vizsgálják, hogy a munkáltatók a törvény előírásainak megfelelően csökkentették-e a fizikai munkavégzés ritmusát, lehetőségük van-e a szabadtéren dolgozó alkalmazottaknak időről időre árnyékban pihenőt tartani, ellátták-e őket megfelelő védő felszereléssel, irodai munka esetén a munkahelyen biztosítva van-e a szellőztetés.

A törvény szerint kánikula ideje alatt a munkáltatók napi 2-4 liter ásványvizet kell biztosítsanak az alkalmazottaknak (elsőroban a tűző napon dolgozóknak), akiknek esetenként hosszabb pihenőidőkre, sőt zuhanyzásra is joguk van.