A litván parlament ma jóváhagyta, hogy legalább 2022-ig érvényben maradjon a balti államban a sorkötelezettség, amelyet tavaly állítottak vissza.

A képviselők hangsúlyozták, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzet megköveteli a sorkötelezettség fenntartását. Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után. Tavaly ideiglenes jelleggel visszaállították, de csupán öt évre.

A most elfogadott törvénycsomag – amely 2022-ig vázolja fel hadsereg fejlesztését – előirányozza a meglévő mellé egy újabb gépesített gyalogsági dandár létrehozását, amelyet egy tüzérségi zászlóaljjal egészítenek ki, míg a már létező dandár mellett egy logisztikai zászlóaljat létesítenek. 2022-re a hadsereg maximális létszámát 30 200 főben határozták meg.

Jelenleg 22 700 katona szolgál a hadseregben. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik. Litvánia 1990-ben nyilvánította ki függetlenségét a Szovjetuniótól.