Halasztott a Gyulafehérvári Táblabíróság a Román Nemzeti Könyvtár kérésére a Batthyaneum könyvtár és csillagvizsgáló visszaszolgáltatási perében.

A tárgyalás következő időpontját szeptember 13-ra tűzték ki ? adja hírül a transindex.ro hírportál. A bíróság Batthyány Ignác latin nyelvű végrendeletének hitelesített másolatát kérte, amelyben a püspök a könyvtár adományozásáról rendelkezett. Komáromi Attila a visszaszolgáltatási perben a római katolikus egyházat képviselő ügyvéd a Transindex-nek elmondta: a Román Nemzeti Könyvtár azért kérte a halasztást, mert az intézménynél igazgatóváltás történt, emiatt nem tudják benyújtani a végrendelet fordítását.

Az államot 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyaneum visszaszolgáltatása ügyében. A kormány alárendeltségében működő restitúciós bizottság tavaly szeptemberben elutasította a Batthyaneum visszaszolgáltatását. Ezt a döntést támadta meg az egyház a bíróságon.