Várhatóan mai ülésén fogadja el a kormány a közalkalmazottak bérezéséről szóló sürgősségi kormányrendeletet. Ez annak a következmény, hogy a kabinetnek sikerült hétfőn közös nevezőre jutnia a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel tartott háromoldalú találkozón. Dragoş Pîslaru munkaügyi miniszter kijelentette: a mai kormányülésen napirendre kerülő sürgősségi kormányhatározat-tervezet szerint idén augusztustól a közszférában dolgozók fele részesül valamilyen formában bérkorrekcióban.

A sürgősségi kormányrendelet 800-900 millió lejt von majd el a költségvetésből az idei év utolsó négy hónapjában. A tárcavezető hozzátette: az államkassza jövőre sem tud 2,5-2,6 milliárd lejnél többet elbírni az egészségügyben dolgozók bónuszaival együtt.

Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint az oktatásban dolgozók átlagosan 5 százalékos fizetésemelést kapnak. A tervezett bérkorrekciók értelmében a tanügyben dolgozók fizetése augusztustól nő első lépésben, és 2017 decemberében másod ízben. A teljesítmény után járó bónuszok várhatóan 2018-tól járnak a tanügyben.