Több mint 100 embert telepítettek ki országszerte a katasztrófavédelem munkatársai az elmúlt 24 órában az árvízek miatt. Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője ma bejelentette: a családok zöme a mai nap folyamán visszatér otthonába, egyelőre 34-en maradnak még kitelepítve.

Dajbog szerint jelen pillantban egyetlen elzárt település sincs az országban, és a kedvező meteorológiai előrejelzések szerint valószínűleg nem is lesz. A hidrológusok figyelmeztetése azonban érvényben marad ? nyilatkozta a belügyi szóvivő.

E szerint narancssárga jelzésű árvízriasztás van érvényben ma délután 6 óráig a Maros, az Olt, a Bodza, a Tatros, a Prahova, a Putna és a Jijia vízgyűjtő medencéjében az ország 14 megyéjében, így Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Szeben, Beszterce, Bákó, Prahova, Buzău, Suceava, Neamţ, Vaslui, Vrancea, illetve Galaţi megyében. A hidrológusok sárga jelzésű árvízriasztást adtak ki a Visó, az Iza, a Tur és a Lápos folyó medencéjében Máramaros és Szatmár megyében, a Nagy-Szamoson Beszterce-Naszód megyében, az Aranyos mentén Fehér és Kolozs megyében, a Maros és a Küküllő medencéjében Fehér, Hunyad, Arad, Maros, Hargita és Kovászna megyében, valamint az Olt, a Szeret, a Jijia, a Prut és a dobrudzsai folyók medencéjében. A figyelmeztetetés éjfélig érvényes.